Menu

Onze friet

Bij Hoogies zijn we dol op friet. Maar dan wel echt huisgemaakte friet gebakken in plantaardige olie. Lees hier ons geheim!

Bij Hoogies hebben wij er voor gekozen om onze patat vers te maken. Voor ons geen diepvries dingen. Wij geloven, zeker in combinatie met onze 100% plantaardige olie, dat verse huisgemaakte patat een veel betere kwaliteit en smaak heeft. Dat proef je! Wij leggen hier graag uit hoe wij onze friet maken.

Het begint allemaal met de aardappel. Na een aantal combinaties van aardappel en olie geprobeerd te hebben, hebben wij gekozen voor de Agria aardappel. Dit in combinatie met Grenada Gold een 100% plantaardige olie. Hier bakken wij alles in, behalve natuurlijk de saté, Hoogies burger en schnitzel, die grillen we namelijk.

De aardappel

Maar terug naar onze patat. Onze biologische Agria aardappel komt bij Vanka vandaan. Vanka is een lokale leverancier die zich sinds 1938 heeft gespecialiseerd in de aardappelen markt. Pim en Roel controleren regelmatig de kwaliteit.

De Agria is speciaal ontwikkeld voor het maken van (verse) friet. Het is een vrij jonge ‘pieper’, als je het vergelijkt met andere aardappelrassen. De Agria bestaat namelijk pas sinds 1986. Voor het zelf maken van patat is dit ras geschikter dan andere oudere rassen. Hoe dat kan? Begin 19e eeuw aten mensen nog geen friet. Daarom teelden de mensen nog niet op deze specifieke bak kwaliteiten. En die heeft de Agria zeker! De Agria heeft een mooie goudgele kleur, dat maakt het een feest om naar de patat te kijken. Bovendien kan de schil gewoon mee gefrituurd worden, wat wij bij Hoogies dan ook doen. Vanka levert in een grote lange maat waar wij mooie frieten van kunnen snijden. Dat doen wij handmatig. Geloof je het niet? Kom een keer kijken! En help mee.

Na het snijden van de Agria, zetten wij de frieten onder water. Dan gaan deze de koelcel in. Als we beginnen met voorbakken, gooien we het water eruit. De patat blijft in een groot vergiet achter. Dan wachten we tot de frieten iets gedroogd zijn. Vervolgens bakken we ze voor op ongeveer 140 graden tot ze gaan drijven, wat een minuut of 7 duurt. Dan gaat de patat in een bak om af te koelen. Als de friet wat afgekoeld is zetten we de bakken terug in de koelcel voor minimaal een paar uur, tot we ze gaan afbakken. Het temperatuurverschil zorgt voor een heerlijk krokante laag. Afbakken gebeurt op ongeveer 170 graden voor een minuut of 3 à 4. Zo hoef je nooit lang op onze heerlijke huisgemaakte patat te wachten!

Hoogies Noordwijk

Langevelderslag 28-30
2204 AH, Noordwijk

Openingstijden:
Zaterdag en zondag (afhankelijk van het weer) zijn wij open voor afhalen.

Hoogies Noordwijkerhout

Brink 1
2211 BK Noordwijkerhout

Openingstijden:
Zaterdag en zondag van 12:00 tot 20:00 uur.

Reviews

Hoogies
4.4
Gebaseerd op 325 recensies
powered by Google
Bij Hoogies
4.9
Based on 89 reviews
aangedreven door Facebook